Oranje Trouw
Informatie vragen

 Bestuur: ‘Dit moeten we in ere houden’ 


Uit het Kompas, ddor Annika Both: Oranje Trouw heeft weer heel wat in petto voor Hardinxveld-Giessendam de aankomende weken. In september begint de vereniging al met voorbereiden van het Koninginnedagprogramma, 4 en 5 mei en de autocross. ,,We willen de saamhorigheid vergroten.’’ 

Bertie den Breejen, Tonny de Ruyter en Margriet Boltjes zitten aan tafel. De voorzitster, penningmeester en secretaris bespreken de laatste details van het programma op 30 april. ,,Het is de drukste tijd van het jaar.’’

De aftrap van de feestelijkheden vindt 28 april plaats: de Korenavond in de tent. ,,Natuurlijk is het shantykoor Ahoy weer present en ook de KoosSingers zijn erbij. Maar we hebben ook iets nieuws: Nihay Unbuntu onder leiding van Eja Kuipers. Het koor zingt Afrikaanse liederen en dat klinkt heel spectaculair. Naderhand is er een afterparty met Jan Pak De Leuning.’’ Het dagelijks bestuur laat weten altijd op zoek te zijn naar nieuwe dingen. ,,Want dat brengt weer ander publiek. Ja, wij houden onze oren en ogen open.’’

De volgende dag worden versierde straten in het dorp gejureerd. Wil de Bree en Corrie van Rijswijk (voorzitter Oranjevereniging Giessen-Oudekerk) kijken met vakkundig oog naar de aankleding. Burgemeester Maria Wiebosch zal de jury vergezellen. Dit jaar is het thema ‘Het Boerenleven’. Den Breejen betreurt dat er niet veel straten aan de wedstrijd meedoen. ,,Even verderop in Giessenburg doet bijna iedereen mee aan het straat versieren met de Gondelvaart, maar hier is er weinig animo voor. Dat is erg jammer. Het is juist zo gezellig om dat met elkaar te doen.’’ Daarom doet ze een oproep. ,,Zoek je buren op en laat je creativiteit op de loop!’’

Op Koninginnedag stappen de reveilleblazers om 8.00 uur door het dorp. De aubade vindt dit jaar plaats bij De Lange Wei onder begeleiding van de EMS. Na het zingen mogen de kinderen ballonnen oplaten. Degene wiens ballon de grootste afstand heeft afgelegd, wint een prijs. Daarna kunnen de kinderen zich uitleven bij korfbalvereniging HKC, die spelletjes op het terrein houdt. Het Mannenkoor ASAF treedt op in de Lange Wei en de Plektrummelodisten in het Pedaja. De militaire voertuigen van Keep Them Rolling rijden ondertussen een rondje door Hardinxveld.

Vanaf 13.00 uur is men welkom op de feestmiddag op het voetbalterrein van VVH aan de Sluisweg. Het thema Boerenleven is hier opnieuw te zien. ,,We zitten hier tenslotte midden in het boerenland!’’ lacht Den Breejen. ,,We hebben een ganzenhoedster, een kleine kinderboerderij, het stroopwafelvrouwtje, kindergrime, paard en wagen, een vrijmarkt, een grabbelton, noem maar op. Er is voor ieder wat wils.’’ In Boven-Hardinxveld is er motorcross op de Belt. Het dagelijks bestuur hoopt vanzelfsprekend op mooi weer, dat zou de feestvreugde compleet maken.

Twee weken later is de autocross: het paradepaardje van de Oranje Trouw. Uitgerekend de veertiende editie valt op 14 mei. ,,Er zijn weer ontzettend veel mensen in touw. Een heuse jury, teldames, catering, vlaggers, pits, Het Vierspan voor de inwendige mens, de brandweer, het Rode Kruis, de mensen van het geluid; Het is altijd vanouds gezellig.’’ Den Breejen is blij dat de cross zoals gewoonlijk plaatsvindt op hetzelfde terrein, wat aanvankelijk nog niet zeker was. ,,Een mooiere plek kun je niet krijgen: je hebt de dijk als natuurlijke tribune.’’ Na de cross is er een afterparty in de Drijvershof, Willem Verschoor verzorgt de muziek.

De Oranje Trouw vindt zijn oorsprong in 1980. ,,We willen de vereniging in ere houden. We hopen op wat jonge leden, want de jeugd heeft de toekomst. We mogen dit niet verloren laten gaan.’’ Den Breejen, De Ruyter en Boltjes zetten zich belangeloos in voor de vereniging. Ze willen het onderling contact in het dorp bevorderen en zo de saamhorigheid vergroten. ,,Als er geen Oranje Trouw zou zijn, zou er niet zoveel georganiseerd worden’’, stelt Boltjes. ,,Je zoekt toch vertier op zo’n feestdag, dus is het hartstikke leuks als er wat te doen is.’’ De vele activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door de vrijwilligers. ,,Die houden we hoog, want zonder hun hand- en spandiensten komen we niet ver.’’ De drie dames van het dagelijks bestuur beginnen in september weer met de voorbereidingen voor de volgende Koninginnedag, maar hebben nu al verschillende plannen. Zo zou iemand op 4 mei bij de Dodenherdenking bij het oorlogsmonument op de Sluisweg een mooi gedicht kunnen voordragen. ,,Het is één grote brainstorm. Praten, praten, praten: zo worden ideeën geboren.’’

Het volledige programma wordt bekend gemaakt in deze krant. Voor meer informatie zie www.oranje-trouw.nl. Het bestuur en de leden van de Oranje Trouw, van links naar rechts: Erik Boogaard, Harry Fonteyne, Margriet Boltjes, Bertie den Breejen, Tonny de Ruyter. Voor: Jan Blokland. Op de foto ontbreekt ‘supervrijwilliger’ Ad de Kok.

 


Donderdag 28 april 2011
Korenavond in de feesttent bij VVH aan de Sluisweg met medewerking van Shantykoor Ahoy, de Koossingers en Africakoor Nihay Unbuntu.
Aanvang 19.30 uur. De Tent is open om 19.00 uur. De entreeprijs bedraagt €3,50 (incl. 1 koffie of thee). Na afloop van de korenavond is er nog een gezellig samenzijn met Jan Pak de Leuning.

Vrijdag 29 april 2011
Jurering van de versierde straten (Thema “Het Boerenleven”) vanaf 19.00 uur. De prijsuitreiking vindt plaats op Koninginnedag op het voetbalterrein van VVH om ong. 15.00 uur.

Zaterdag 30 april 2011, Koninginnedag
Ochtendprogramma: ‘s Morgens om 8.00 uur gaan de reveilleblazers door het dorp. Ze starten bij “De Lange Wei”

Vanaf 09.45 uur aubade bij “De Lange Wei”in Boven Hardinxveld met medewerking van EMS. Tijdens de aubade kunnen weer ballonnen opgelaten worden met wedstrijdkaartjes eraan. Er zijn leuke prijzen voor de kinderen van wie de ballon de grootste afstand heeft afgelegd. De prijsuitreiking zal eind mei plaats vinden.

Vanaf ca. 10.45 uur concerten van het Mannenkoor ASAF in “De Lange Wei” en Gitaar en mandolineorkest “Plectrum Melodisten in “Pedaja”.

Op het HKC terrein zullen voor de kinderen weer spelletjes georganiseerd worden.

Tussen 12.00 uur en 13.00 uur zullen de auto’s van “ Keep them rolling” ons dorp passeren. Vanaf Sliedrecht gaan ze via de Peulenlaan, Wieling en de Rivierdijk richting Schelluinen.

Middagprogramma: Op het voetbalterrein van VVH aan de Sluisweg is vanaf 13.00 uur weer een feestmiddag met het thema “Boerenleven”. O.a. met:

Kinderboerderij, Ganzenhoedster, Kindergrime, Stroopwafelvrouwtje,  Paard en wagen en nog veel meer.

Ook is er weer een vrijmarkt. Er zijn weer diverse kramen beschikbaar vanaf 11.00 uur. Maar neem voor de zekerheid ook een kleedje mee, want op is op.

Om 15.00 uur is er ook nog gelegenheid om ballonnen op te laten en is de prijsuitreiking van de versierde straten.

Ook is er op “De Belt”vanaf 13.00 uur weer de traditionele Koninginnecross.

Woensdag 4 mei 2011
Vanaf 19.35 uur opstellen van de stoet bij kantine VVHardinxveld.

Om 19.40 uur vertrek naar het monument. Vanaf 19.40 brengt EMS koraalmuziek ten gehore, Na het spelen van de “Last Post” is er om 20.00 uur 2 minuten stilte. Hierna worden het 1e en 6e couplet van het Wilhelmus gezongen.

Kransen worden gelegd door de Gemeente, Oranje Trouw, Ned bond van Wapenbroeders en de vereniging Oud Militair Indiëgangers en de Merwegijzelaars.

Na de kranslegging is er een toespraak door mevr. M Wiebosch-Steeman en daarna volgt een defile waarbij 20 kinderen van basisschool De Zevenster het defile zullen openen en een bloem zullen leggen.

Zaterdag 14 mei 2011
Om 12.00 uur start van onze 14e autocross, zoals gebruikelijk op het terrein van de Gebr. Blokland.  Zoals voorgaande jaren is de toegang gratis en is er ook weer wat te eten en te drinken verzorgd door “Het Vierspan”.

 


Misschien minder romantisch, maar vele malen praktischer. Ondanks een ferme wind gaven de lampionnen met lichtjes zaterdag geen krimp. De elektrische lampjes deden hun werk. Kaarsjes zouden uitgewaaid zijn.

Hierdoor kon een flinke stoet ouders met kinderen door Beneden- en Boven-Hardinxveld trekken om de verjaardag van de Koningin te vieren. In Boven-Hardinxveld liepen de drumband en de majorettes van EMS Hardinxeld-Giessendam voor de stoet uit. Ook wethouder Kraaijeveld was aanwezig. In Beneden-Hardinxveld ondersteunde de drumfanfare van Irene Werkendam het gezelschap, waar ook burgemeester Maria Wiebosch-Steeman deel van uitmaakte.
Na een rondje van bijna drie kilometer trakteerde de winkeliersvereniging op limonade, warme glühweín en koekjes. Irene speelde tot besluit nog een nummer van K3. ,,Al met al een geslaagde avond, met dank aan iedereen die zijn of haar medewerking heeft verleend. Volgend jaar doen nog meer scholen mee en gaat het organisatiecomité nog eerder in overleg met elkaar", aldus het bestuur van 'Oranje Trouw'. De oranjevereniging had de regie in handen tijdens de lampionnenoptocht.

 


H'VELD-G'DAM - Veel kinderen kijken alweer reikhalzend uit naar de jaarlijkse lampionnenoptocht. Zaterdag 5 februari kan de jeugd zich onder begeleiding van EMS en Irene uit Sleeuwijk weer vermaken met een wandeling door Hardinxveld-Giessendam met in de hand een verlichte lampion. In verband met de brandveiligheid zijn net als in eerdere jaren fakkels niet toegestaan. De vertrekpunten zijn dit jaar voor Boven-Hardinxveld wederom de Lange Wei en de Bongerd (bij Andre Vlot) voor Beneden-Hardinxveld. Vertrektijd: 19.00 uur.
De organisatie is in handen van Oranje Trouw. Voor eventuele vragen over afgelastingen kan gebeld worden naar Bertie den Breejen: 06-30285869 of Jan Blokland: 06-22948653.
Route Boven-Hardinxveld i.s.m. Muziekvereniging Irene (Werkendam)

Start parkeerplaats de Lange Wei.
La Koningin Wilhelminalaan
Ra Juliana van Stolbergstraat
Ra Nassau straat
La Prinses Irenestraat
Ra Prinses Margrietstraat
Ra Prinses Beatrixstraat
La Prins Bernhardstraat
Rd Tiendweg
Ra Albert cuijpstraat
La Pieter de Hooghstraat
Ra Hobbemastraat
Rd Frans Halsstraat
Ra Jan Steenstraat
Ra Vermeerstraat
La Juliana van Stolbergstraat
Ra Koningin Wilhelminastraat
Ra Parkeerplaats Lange Wei
Route Beneden Hardinxveld
Start Den Bongerd, nabij Andre Vlot i.s.m. drumband E.M.S. (Hardinxveld-Giessendam)
Ra Peulenstraat
Rd Peulenstraat
Ra Peulenlaan
La Rijnstraat
Ra Maasstraat
Ra Scheldestraat
Rd Groen van Prinsterenstraat
Rd Dreesstraat
La Troelstrastraat
La Torbeckestraat
Ra Buitendams
La Boorstraat
Ra Pulstraat
La Schoolstraat
Ra Stationsstraat
Ra Molenstraat
Rd Peulenstraat
Ra Den Bongerd

Wij gebruiken cookies op onze web site. Sommigen zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl anderen ons helpen om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op dat als u onze cookies weigert mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar zijn.